De Verenigde Staten zijn geen wanbetalers dankzij het akkoord van de regering van de Democratische president Barack Obama en de Republikeinse oppositie.

Veel Republikeinen gaven hun verzet tegen de regering op door in te stemmen met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond en met de financiering van federale instellingen die begin deze maand werden gesloten.

President Obama ondertekende in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) het wetsvoorstel. Daarmee komt formeel een einde aan de ‘shutdown’ van de overheid. Dat houdt in dat ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, donderdagochtend weer aan het werk kunnen.

Nieuwe krachtmeting in januari

Het hogere schuldenplafond voorkomt dat de VS in de komende dagen niet meer al hun rekeningen kunnen betalen. Dat had dramatische gevolgen kunnen hebben voor de economie in en buiten de VS.

Het akkoord voorziet in de verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open.

Een door The Washington Post geciteerde analist vreest daarom dat de opluchting erg tijdelijk zal blijken. "Democraten en Republikeinen blijven totaal anders denken over de overheidsfinanciën en er komt een nieuwe krachtmeting in januari."

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl